Verslagen Parallelsessies
Hieronder vind je de verslagen van de zes parallelsessies die in de middag op het Event hebben plaatsgevonden.
Parallelsessies
Parallelsessie ‘Duurzaam in verbinding’
door Peter Ardesch, partner en trainer van Stichting Communicatie.
Communiceren is beïnvloeden
Hoe kan je effectiever communiceren met collega’s en klanten? Die vraag behandelt Peter Ardesch in een energieke sessie met een hoog tempo. Want als IT-beheerder communiceer je heel wat, maar heb je ook wel eens te maken met miscommunicatie en soms ontvang je helaas boze of geïrriteerde mails of telefoontjes.
Als we mensen aan de telefoon of online spreken, krijgen we meestal niet zoveel non-verbale communicatie mee, maar uit die verbale informatie kunnen we ook veel halen, legt Peter uit. Hij wijst de deelnemers erop dat de meeste mensen vooral graag over zichzelf praten. “Heb je al plannen voor de kerstvakantie? vraag je aan je collega en je wil vervolgens eigenlijk zo snel mogelijk over je eigen hobby skiën praten. Van Kooten en De Bie zeiden het al: we proberen zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten.”
Andere betekenis
We moeten voortdurend razendsnel informatie verwerken, legt hij uit, maar de vraag is: Wat begrijp je daarvan? “Je kunt niet alles onthouden wat iemand zegt, maar wat laat je weg? Het verhaal moet wel kloppen en vaak voegen we onze eigen interpretatie eraan toe.”
Het lastige is dat je informatie vaak ook op verschillende manieren kunt uitleggen. “Als mensen zeggen ‘Ik ben eerlijk’, wat bedoelen ze daar dan mee? Dat je de waarheid spreekt als je ernaar gevraagd wordt, dat je ongenuanceerd bent of dat je niemand bewust voorliegt? Het kan dus helpen om door te vragen wat iemand ergens precies mee bedoelt.” Een andere tip: “Als iemand je verbaal aanvalt, kan het helpen om te vragen wat iemand precies bedoelt, want vaak zitten er nog woorden tussen de regels verstopt.”
Misverstanden voorkomen
De hele dag heb je verschillende stemmen in je hoofd die een oordeel vellen, gaat hij verder: “Je denkt: ‘Daar klopt geen flikker van’ of ‘Interessant’. Hoe doe je dat?” Een deelnemer: “Je vergelijkt het met eerdere ervaringen.” Peter raadt de zogenoemde Socrates-aanpak aan. Bij deze manier van communiceren hou je je eigen mening voor je, ga je niet direct in de verdediging en daardoor voorkom je misverstanden.
Ook gaat hij in op passief luisteren, bijvoorbeeld door iemands woorden samen te vatten. “Wie doet dat wel eens?” Ja, zegt een van de deelnemers, om te begrijpen wat iemand heeft gezegd en zijn eigen gedachten te ordenen. “Het is ook een goede manier om iemand te laten stoppen met praten,” reageert Peter.
Reacties van deelnemers
Sándor Nagy, senior adviseur bedrijfsvoering bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, was bij deze sessie: “Wat me bijstaat is dat hij vertelde dat als je iemand ‘Waarom?’ vraagt dat mensen zich dan vaak aangevallen voelen. Dat vond ik wel opmerkelijk en ik ga zeker eens proberen om deze vraag in andere bewoordingen te stellen.”
Ook Sander Hildebrand, senior adviseur bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, volgde deze sessie. “Ik vond het heel interessant om te horen over de
verschillende communicatiestijlen. Zoals dat mensen vaak over zichzelf gaan praten nadat ze iemand een vraag hebben gesteld en hoe je daar invloed op uit kunt oefenen.”
Tekst: Thessa Lageman
Feedback
We horen graag wat je van deze parallelsessie vond en over welke onderwerpen je graag de volgende keer een sessie volgt. Mail naar: beheerdetoekomst@minienw.nl
Parallelsessie ‘Security uitdagingen’
door Marcel de Graaf, ketenregisseur Cyber Security en Privacy en Sanjay Misri, Senior Adviseur Informatiebeveiliging, beiden van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Hoe wapen jij je tegen cyberaanvallen?
Als IT-beheerders bij de overheid zitten we in ons veilige ‘kasteel’, maar weten we vaak niet goed waar onze ‘kroonjuwelen’ liggen of zelfs wat ze precies zijn. Daarover vertellen Marcel de Graaf en Sanjay Misri. “We weten niet goed wie die hackers zijn die in ons geïnteresseerd zijn, hoe ze ons aanvallen en hoe we ons kunnen verdedigen.”
Handig voor hackers
In een goed bezochte sessie gaan ze in op de redenen waarom de Nederlandse staat aangevallen wordt (onder andere vanwege spionage, diefstal van informatie en financieel gewin) en wie er zoal achter deze cyberaanvallen zit (de top 3 van staten: Rusland, China en Noord-Korea – en heel verrassend: Frankrijk op nummer 12). Ook onderwerpen als machine learning, kwantum computing en artifical intelligence (“ook onwijs handig voor hackers”) komen voorbij.
Het is duidelijk een onderwerp dat erg leeft bij de deelnemers want er zijn meer vragen dan tijd. “Als die hackers eenmaal binnen zitten hoe weet je dan dat ze erin zitten?” vraagt een deelnemer. Ook stellen de sessiebegeleiders vragen aan de deelnemers, zoals: “Weten jullie via welke route hackers momenteel vooral binnenkomen?” Het antwoord: via leveranciers.
Goed op de hoogte
Een andere vraag uit het publiek: “Als wij als overheid nu dus reactief zijn, hoe kunnen we ervoor zorgen dat we meer proactief worden?” De sessiebegeleiders: “Door meer informatie te verzamelen: weten hoe je aanvaller aanvalt want dan weet je hoe je je moet verdedigen.” Je kunt het vergelijken met fysieke oorlogen, legt Marcel uit. “Toen de Russen onlangs een rivier in de Donbas wilden oversteken hadden de Oekraïners een voorsprong omdat ze veel meer informatie hadden.”
Hoewel je niet alles kunt voorspellen omdat de wereld daar veel te complex voor is, is bewustwording van groot belang, benadrukken beide collega’s. Dus medewerkers voldoende trainingen laten volgen over cyber security, bijvoorbeeld over hoe je phishing herkent. Sanjay: “Cybercriminaliteit is meestal geen rocket science, maar je moet er wel even bij stilstaan en dus op de hoogte zijn van de bedreigingen.”
Reacties van deelnemers
Een van de deelnemers aan deze sessie was Zlatan Muhurdarevic, adviseur smart mobility bij Rijkswaterstaat. “Ook voor het onderwerp smart mobility waar ik me mee bezig hou is veiligheid van data natuurlijk van belang”, zegt hij na afloop. “Wat gebeurt er bijvoorbeeld als hackers de verkeerssystemen kraken? Security is niet mijn core business, maar het is wel
goed om hier wat over te weten. Ik vond het bijvoorbeeld interessant om te horen over die drie verschillende veiligheidsniveaus.”
Ook Maurice Snel, functioneel beheerder bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was erbij. Hij vond het interessant om te horen over de beveiliging van staatsgeheimen en andere overheidsinformatie. “Want hoeveel beveiliging heb je nodig en wanneer is het niet meer werkbaar? Niet bij elke overheidsinstelling hoef je je telefoon in te leveren als je binnenkomt zoals bij de AIVD.”
Jeroen Arons, teammanager van de beheerafdeling van de generieke bedrijfsvoeringsapplicaties bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, deed ook mee aan deze sessie. “Natuurlijk is dit een onderwerp dat alle aandacht heeft en dus vind ik het belangrijk om daar meer details over te horen.”
Tekst: Thessa Lageman.
Feedback
We horen graag wat je van deze parallelsessie vond en over welke onderwerpen je graag de volgende keer een sessie volgt. Mail naar: beheerdetoekomst@minienw.nl
Parallelsessie ‘Design Thinking’
door Peet Sneekes en Luka de Zeeuw, consultants bij Quint, een strategisch adviesbureau.
Vraagstukken klein maken en oplossen
De deelnemers aan deze sessie krijgen een indruk van wat Design Thinking inhoudt en waar je deze methode, afkomstig uit de designwereld, zoal voor kunt gebruiken. Het gaat om een “mensgerichte benadering voor het versnellen van innovatie en het vinden van oplossingen voor complexe problemen,” vertellen Peet Sneekes en Luka de Zeeuw.
Hoe denken jullie dat een design thinker denkt? vragen ze. “Out-of-the box, visueel en praktisch”, reageren de deelnemers. Bij deze methode verzamel je ideeën en maakt die visueel: bijvoorbeeld door een presentatie, filmpje of gewoon een schets te maken. Vervolgens maak je je vraag klein en behapbaar. Dan bedenk je oplossingen en maak je die concreet en testbaar. En dan doorloop je dit proces nog een keer en zo wordt de oplossing steeds beter en concreter. Hoe vaker je Design Thinking gebruikt, hoe beter het gaat, lichten de sessiebegeleiders toe.
Chocola maken
Ideeën zijn prima, maar je hebt er niets aan als je ze niet gebruikt of als je ze niet voor de juiste mensen hebt gemaakt, leggen ze uit. De deelnemers krijgen een foto van een mobile boven een wieg te zien. “Is het voor een baby of voor de ouders? Als je er onder ligt zie je de dieren misschien helemaal niet goed. Het is een kwestie van perspectief. Je moet jezelf dus verplaatsten in een ander.”
Een van de deelnemers stelt de vraag: wanneer wordt iets dan een product? Peet: “Design Thinking is een proces om chocola te maken van onduidelijkheden en daarna kun je het gaan maken.” Luka voegt eraan toe: “Vroeger dacht ik dan: dit is te complex, we gaan het niet doen. En nu ik deze methode ken: juist wel.”
Reacties van deelnemers
Natascha Gout, adviseur bedrijfsvoering RVO bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), was bij deze sessie. “Ik moet vaak met andere afdelingen en verschillende disciplines samen tot iets komen, dus ik had er wel wat aan,” vertelt ze na afloop. “We werden verdeeld in groepjes met drie deelnemers die ik nog niet kende en kregen een praktische casus om mee aan de slag te gaan. Zo moesten wij zorgen voor een brug tussen beleid en beheer met een optimaal resultaat voor de gebruiker. Het was een leuke, creatieve manier om dat te doen. Je merkte dat iedereen er energie van kreeg, ook omdat we direct zagen dat het werkte.”
Ingrid Overwater, servicemanager informatievoorziening bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, was een van de deelnemers. “De sessie ging erg snel, we gingen er in vogelvlucht doorheen. Zelf ben ik nog niet bekend met agile werken. Het was wel erg interactief. De trainers deden het echt leuk.”
Tekst: Thessa Lageman.
Feedback
We horen graag wat je van deze parallelsessie vond en over welke onderwerpen je graag de volgende keer een sessie volgt. Mail naar: beheerdetoekomst@minienw.nl
Parallelsessie ‘Testautomatisering in de agile transformatie’
door Machiel van der Bijl, CEO en medeoprichter van softwarebedrijf Axini.
Vaker, sneller en efficiënter testen door testautomatisering
Testautomatisering is een onderwerp waar veel IT-beheerders interesse in hebben omdat we in veel gevallen software moeten testen, maar dat nog lang niet altijd geautomatiseerd doen. Handmatig testen is echter arbeidsintensief en tests zijn tegenwoordig steeds vaker nodig.
“Hoe later je een fout vindt, hoe hoger de reparatiekosten. Dus moet je ervoor zorgen dat je tijdens de bouw bugs weet te vinden,” vertelt Machiel van der Bijl.
Veel organisaties gaan over op agile werkwijzen en bij alle agile-aanpakken wordt aan het einde van een iteratie of sprint een productierijpe code opgeleverd, legt Machiel uit. “Dit betekent dat al het programmeren en testen van de software in die 2 tot 4 weken moet gebeuren. Dat kan eigenlijk alleen met testautomatisering. Maar hoe?”
De deelnemers krijgen te horen over de mogelijkheden en de verschillen tussen de soorten testautomatisering die er zijn: TDD (test driven development), BDD (behavior driven development), MBT (Model Based Testing), scripting, geautomatiseerde integratie, systeem en acceptatietesten.
Veel soorten broodjes
Ook vertelt Machiel over de methode van zijn bedrijf: op basis van zeer gestructureerde en smart specificaties worden testscripts gegenereerd. Die maak je aan het begin, dus voordat er gebouwd wordt en als iets toch niet goed werkt kun je ze aanpassen. De specificaties zijn bedoeld om met gebruikers af te stemmen wat ze precies willen en de bouwer gebruikt ze om te bouwen. En je kunt er dus testscripts mee genereren waarmee je geautomatiseerd kunt testen gedurende de bouw en natuurlijk aan het eind de finale test.
“Werkt het ook met complexe systemen?” vraagt een deelnemer. “Ja, maar je hebt veel tests nodig,” antwoordt Machiel. Hij vergelijkt het met een restaurant zoals Subway met veel keuzemogelijkheden, bijvoorbeeld 10 soorten broodjes, 10 soorten vlees en 10 soorten groenten. “Als je die allemaal wil testen dan heb je veel tests nodig.” Sommige tests kan je wel al tijdens de integratie of acceptatie doen.
Reacties van deelnemers
Een van de deelnemers, Sándor Nagy, senior adviseur bedrijfsvoering bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, reageert na afloop: “Deze sessie was best ingewikkeld, want ik heb nog weinig ervaring met testautomatisering. Maar het heeft me wel aan het denken gezet en ik ben van plan om me er meer in te verdiepen.”
Ook Natascha Gout, adviseur bedrijfsvoering RVO bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) was erbij. “In mijn werk heb ik ook met dit onderwerp te maken, maar de systematiek die de spreker uitlegde was redelijk nieuw voor mij. Ik weet hoe belangrijk vroeg testen is omdat je daardoor minder kosten maakt en uiteindelijk minder inspanning nodig hebt. Als je het op het laatst doet, kun je bijna niet meer terug en daarom moet je eigenlijk continu testen. In deze sessie kregen we veel informatie, maar er was ook ruimte voor vragen.”
Tekst: Thessa Lageman.
Feedback
We horen graag wat je van deze parallelsessie vond en over welke onderwerpen je graag de volgende keer een sessie volgt. Mail naar: beheerdetoekomst@minienw.nl
Parallelsessie ‘Machine Learning: schaalbaar van idee tot dienst’
door Ruud van den Dries, Senior Product Owner/ Epic Owner bij het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW).
Met machine learning files voorspellen
In deze sessie kunnen de deelnemers aan de hand van praktijkvoorbeelden een idee krijgen hoe je machine learning kunt toepassen. Ruud van den Dries is gespecialiseerd in machine learning- en vertelt wat het Nationaal Dataportaal Wegverkeer ermee doet.
In 2021 is het NDW begonnen een Machine Learning Operations (MLOps) platform in te richten. “Hierbij hoeft de data niet langer lokaal gedownload te worden om er mee te werken, waardoor de schaalbaarheid enorm toeneemt.” Zo kan het NDW complexe projecten structureren en machine learning beheersbaar gebruiken voor de partners (Rijkswaterstaat, de provincies, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Vervoerregio Amsterdam en vier grote gemeenten). Door gebruik te maken van de mogelijkheden op het platform zijn verschillende processen al efficiënter gemaakt en de doorlooptijd verkort.
Werkzaamheden en feestdagen
Het meest tastbare resultaat tot nu toe is de Drukteverwachter A12 en daar gaat Machiel wat dieper op in. Via de website kaart.a12slimreizen.nl kun je de verwachte verkeersdrukte op de huidige en volgende dag op de A12 bij Arnhem per deel van de snelweg zien. “Je kunt je aanmelden voor een sms-dienst en dan krijg je bericht als het waarschijnlijk significant drukker gaat worden dan normaal vanwege feestdagen of werkzaamheden. Het model moet nog veel bijleren, maar weet bijvoorbeeld al wanneer Pasen valt.”
“Hoe zit het met ongelukken?” wil een deelnemer weten. Die kunnen met behulp van het platform niet voorspeld worden, antwoordt Machiel. Hij voegt eraan toe dat als meer mensen afweten van de verwachte drukte zij wellicht ook hun plannen aan gaan passen waardoor de drukte anders uit kan pakken. “Misschien besluit een automobilist dan om eerder te vertrekken om een verwachte file te vermijden.”
Reacties van deelnemers
Ingrid Overwater, servicemanager informatievoorziening bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, was bij deze sessie en vertelt na afloop: “De sessie werd gegeven door een medewerker van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) en daar doen ze veel op het gebied van mobiliteitsdata. Ik vraag me af wat wij hiermee op het ministerie doen – zijn we als overheid geen dubbele dingen aan het doen? Zijn die verbindingen er al tussen mensen die hier mee bezig zijn? Ik ben van plan mijn collega’s die er vandaag niet bij zijn hierop te attenderen.”
Een andere deelnemer was Sander Hildebrand, senior adviseur bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij vond deze sessie “niet zo makkelijk”, maar zegt ook: “Het was goed om te horen wat er speelt op dit gebied en waar je op moet letten.”
Tekst: Thessa Lageman
Feedback
We horen graag wat je van deze parallelsessie vond en over welke onderwerpen je graag de volgende keer een sessie volgt. Mail naar: beheerdetoekomst@minienw.nl
Parallelsessie ‘Digitalisering van goederen, vervoer en logistiek’
door Sjoerd Boot, projectmanager Basis Data Infrastructuur in het Programmateam Goederenvervoer en Digitaal Transport van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Digitalisering van de goederenstroom in Europa
Wat gaat er de komende tijd veranderen op het gebied van goederenvervoer en logistiek in Europa? Sjoerd Boot praat de deelnemers aan deze sessie bij over dit onderwerp. “Je wil niet weten hoeveel papierwerk er nu in de hele supply chain zit, de keten van producent naar klant,” zegt hij. “En hoeveel bomen dat zijn.”
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil dat voor 2030 het multimodaal goederenvervoer gedigitaliseerd is (bij multimodaal goederenvervoer wordt er gebruik gemaakt van meerdere vervoersmiddelen binnen de transportketen: over de weg, zee, rivier, per spoor of via de lucht).
Sjoerd vertelt betrokken te zijn bij de inrichting van de Basis Data Infrastructuur voor goederenvervoer en logistiek dat nu richting implementatie aan het gaan is. “We zoeken hulp van specialisten die verstand hebben van IT en beheer,” zegt hij ook. “Dus we horen het graag als je kunt helpen.”
Waarom we dit doen? “Om de concurrentiekracht van Nederland en Europa te verbeteren. We willen de logistieke keten weer op wereldniveau brengen. En dan moeten we het hebben van de digitale oplossingen.”
Data bij de bron
Dat betekent bewust ingrijpen in deze markt en afstappen van decentrale systemen. “De data blijft in de toekomst bij de bron. Dus de douane of de RVO komt dan kijken bij bedrijven in plaats van dat bedrijven data opsturen.”
Deze nieuwe manier van werken gaan we overal zien, krijgen de deelnemers ook te horen. Alle systemen en platformen van overheden en bedrijven worden verbonden via een afsprakenstelsel waarin geregeld is wie welke data mag raadplegen. Dat is veiliger en beter voor de privacy, goedkoper en ook transparanter, want de data is zo beter toegankelijk en beschikbaar. “Hoe staan bedrijven daar tegenover?” vraagt een deelnemer zich af. Volgens Sjoerd is het echter meer de vraag of hun systemen er klaar voor zijn dan of ze ertoe bereid zijn.
Tekst: Thessa Lageman.
Feedback
We horen graag wat je van deze parallelsessie vond en over welke onderwerpen je graag de volgende keer een sessie volgt. Mail naar: beheerdetoekomst@minienw.nl