Verslag Beheer de Toekomst 2022

Elkaar ontmoeten en inspiratie opdoen.
Beheer de Toekomst 2022: ‘De dag vloog om’

“Superfijn dat jullie hier zijn, niet op een of andere gekke Zoom-plek, maar op deze prachtige locatie.” Met deze woorden heet wetenschapsjournalist Diederik Jekel de deelnemers van de derde editie van ‘Beheer de Toekomst’ welkom. De rond de 120 IT-beheerders bij de overheid zijn op 27 september 2022 samengekomen in Beeld & Geluid Den Haag voor een afwisselend, leerzaam en inspirerend programma. 

Foto van applaudisserende mensen in het publiek tijdens het event
Foto van applaudisserende deelnemers in het publiek tijdens het event

Na twee jaar eindelijk weer fysiek samen komen. Bij dat feit staat ook Karin Peelen, hoofd Exploitatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, even stil. Ze benadrukt hoe trots we als IT-beheerders op ons werk mogen zijn. “We waren die coronatijd zonder jullie niet zo goed doorgekomen.” Verder geeft ze de deelnemers de tip om een paar ‘key takeaways’ van deze dag mee te nemen, belangrijke punten waar je wat mee wil gaan doen.

Foto van dagvoorzitter Diederik Jekel en hoofd Exploitatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Karin Peelen
Foto van dagvoorzitter Diederik Jekel en hoofd Exploitatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Karin Peelen

Onze impact

Diederik Jekel leidt ons als dagvoorzitter soepeltjes door de dag en verzorgt ook een keynote waarmee hij de aandacht goed vasthoudt. Hierin vertelt hij onder andere waarom wij mensen niet van onverwachte gebeurtenissen houden, refererend aan de pandemie natuurlijk, maar dat we de chaos maar het beste kunnen omarmen. “Hou rekening met het onvoorziene.” 

Ook gaat hij in op de vele nieuwe uitvindingen en digitale ontwikkelingen die op ons afkomen: de mogelijkheden die artificial intelligence biedt en de invloed die virtual reality op ons heeft bijvoorbeeld. “Het is goed om te blijven nadenken wat we daar allemaal mee willen.”

Foto van het Beheer de toekomst Event 2022
Foto van keynote spreker Diederik Jekel tijdens zijn keynote optreden

Tussen de leuke feitjes, plaatjes en grappen door geeft hij ons direct ook een paar wijze lessen mee: over dat wij IT-beheerders ook een verantwoordelijkheid hebben om de klimaatverandering tegen te gaan, waarom het zo belangrijk het is dat onze teams divers zijn en dat we niet uit het oog moeten verliezen dat we met onze systemen mensenlevens beïnvloeden. “Jullie hebben echt de mogelijkheid om goede impact te maken, dus vorm vandaag samenwerkingen,” raadt hij aan. 

Pubquiz op de telefoon

Er staat ook nog een leuke pubquiz op het programma. De deelnemers kunnen de vragen via hun telefoon beantwoorden, variërend van ‘Welk bedrijf wilde een datacenter bouwen in Zeewolde?’ tot ‘In welk jaar is het Kyoto-verslag getekend?’ en ‘Welk percentage van werkenden is werkzaam in publieke dienstverlening?’. Na elke vraag toont Diederik de tussenstand op een groot scherm. Verrassend genoeg gaat iemand met de bijnaam ‘Loser’ er met de prijs van vandoor: namelijk ‘Food Huggers’, een set elastische dekseltjes die precies om aangesneden groenten en fruit passen.

Foto van de Pubquiz tijdens het event van Beheer de toekomst 2022
Foto van de Pubquiz tijdens het event van Beheer de toekomst 2022
Foto van de winnaar van de Pubquiz tijdens het event
Foto van de winnaar van de Pubquiz tijdens het event

Parallelsessies

Na een gezonde lunch is het tijd om wat nieuwe kennis op te doen. De deelnemers kunnen uit twee van de zes parallelsessies kiezen. Tijdens de sessies kun je meer te weten komen over hoe machine learning toe te passen is bij het voorspellen van verkeersdrukte, over de digitalisering van goederenvervoer en logistiek en welke mogelijkheden en methoden er zoal voor testautomatisering zijn. 

Foto van de parallelsessie Design Thinking
Foto van de parallelsessie Design Thinking

Andere sessies gaan in op de vraag hoe je met ‘design thinking’ problemen of vraagstukken kunt oplossen en hoe je effectiever kunt communiceren met je collega’s en klanten. En over de hackers die het op de overheid gemunt hebben, want zijn we eigenlijk wel goed voorbereid op zulke aanvallen?

Haat-liefdeverhouding met de telefoon

De tweede keynote van Martijn Winkler, filmmaker en medeoprichter van productiehuis VERTOV gaat over de impact van techniek op ons dagelijks leven. De deelnemers bekijken eerst zijn korte film #tagged. Hierin zien we de belevingswereld van een veertienjarig meisje vanuit het perspectief van haar mobiele telefoon. Ze is constant met haar sociale media-accounts bezig met uiteindelijk dramatische gevolgen. 

Foto van de Keynote van Martijn Winkler
Foto van de Keynote van Martijn Winkler

Martijn vertelt over zijn ambivalente verhouding met zijn telefoon en waarom en hoe de film gemaakt is. “Aan de ene kant vind ik het fantastisch wat ik allemaal met mijn mobieltje kan,” zegt hij, “maar ik haat de persoon die ik word als ik me zo afsluit. Mijn manier om dat te verwerken is door er films over te maken.” Het publiek geeft hij mee: “Laat je niet verblinden door je verliefdheid op technologie.”

Rondje museum en bijpraten

Al deze leuke en leerzame sessies en keynotes vinden plaats in stuk voor stuk anders ingerichte en gedecoreerde ruimtes, in de stijl van het thema communicatie en nieuws. Zo zit je in de Boardroom in een luxe ambiance rond een tafel op grote bureaustoelen, terwijl het Lab een industriële look heeft en je op krukken aan hoge tafels zit. Oude telefoons, klokken, brievenbussen, postzegelapparaten, foto’s en boeken maken de zalen en kamers van Beeld & Geluid Den Haag tot een mooi verlengstuk van het museum.

Foto van het Beheer de Toekomst event 2022
Foto van de gemeenschappelijke ruimte 'Het hart' op locatie Beeld & Geluid waar alle deelnemer tezamen komen voor de afsluitende borrel

Tussen de verschillende programmaonderdelen door kunnen de deelnemers ook een kijkje nemen in het museum. Je kunt er onder meer communicatieapparatuur, spotprenten, maar ook het zwartgelakte dossier van de toeslagenaffaire bekijken. Het museum heeft lange historie: in 1929 opende het de deuren als het Postmuseum en voor die tijd zat hier een van de eerste warenhuizen in Nederland, de Groote Koninklijke Bazar.

Foto van deelnemers op het event die met elkaar kletsen na afloop van de keynote van Martijn Winkler
Foto van deelnemers op het event die met elkaar kletsen na afloop van de keynote van Martijn Winkler

Bijpraten en ontmoeten

De koffie- en thee-momenten en op het einde de borrel bieden de gelegenheid om weer eens bij te praten met collega’s, maar ook om andere vakgenoten te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Voor veel deelnemers is dat na de coronatijd toch wel de belangrijkste reden om er vandaag bij te zijn. 

Feedback

Welke ‘key takeaways’ heb jij meegenomen van deze dag? Wat inspireerde jou, wat heb je geleerd of welk nieuw inzicht heb je opgedaan? Of wat miste je en zou je graag de volgende keer in het programma zien? Laat het ons weten per email: beheerdetoekomst@minienw.nl  

Foto van de complimentenbus op het event
Foto van de complimentenbus op het event

Reacties van deelnemers

Natascha Gout, adviseur bedrijfsvoering bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): “De dag is echt omgevlogen. Wat ik vooral meeneem is hoe belangrijk het is om

samen te werken en hoe dat helpt om creatief te zijn. Dus we moeten niet alleen maar thuiswerken, want door elkaar persoonlijk te spreken krijg je echt een hele andere dynamiek. Er gebeurt momenteel heel veel op IT-gebied. Ik ben nieuwsgierig naar al die ontwikkelingen en wat wij daar als beheerders in de toekomst mee moeten doen. Het is nu echt een andere tijd dan voor corona. Toen zaten we meer vastgeroest.”

Natascha Gout, adviseur bedrijfsvoering bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Foto van Natascha Gout, adviseur bedrijfsvoering bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Jeroen Arons, teammanager van de generieke bedrijfsvoeringsapplicaties bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: “Ik ben blij dat ik tijd heb vrijgemaakt voor dit event. Af en toe is het goed om prioriteit aan zoiets te geven, want je krijgt er energie van en de dingen die ik hier gehoord heb deel ik weer met mijn collega’s. Ik vond de keynotes en sessies interessant en natuurlijk is dit een fantastische locatie. Ik heb ook even een rondje gelopen door het museum. Het was een dag waarop je het ook naar je zin mocht hebben.”

Foto van Jeroen Arons, teammanager van de generieke bedrijfsvoeringsapplicaties bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Foto van Jeroen Arons, teammanager van de generieke bedrijfsvoeringsapplicaties bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Uygun Kabadayi, manager functioneel beheer team bij de Belastingdienst: “Mijn ervaring is dat je altijd wel wat nieuws hoort of leert op zo’n dag. Ik ben een keer eerder geweest op dit evenement en dat was me erg goed bevallen. Ik zag een aantal heel interessante onderwerpen in de uitnodiging staan. Ik heb gekozen voor de sessies ‘Security uitdagingen’ en ‘Design Thinking’, maar er spraken me meer onderwerpen aan. Los van de inhoud vind ik netwerken ook heel belangrijk. Ervaringen uitwisselen, ook met andere ministeries. Informatie delen en sparren tijdens de koffiemomenten of break-out sessies dus.”

Foto van Uygun Kabadayi, manager functioneel beheer team bij de Belastingdienst
Foto van Uygun Kabadayi, manager functioneel beheer team bij de Belastingdienst

Thien Thuy Tran-Chau, ICT-specialist en adviseur bedrijfsvoering bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): “Ik ben hier om andere ICT’ers bij de overheid te ontmoeten. Ik vind het belangrijk om kennis te delen op het gebied van nieuwe innovaties en technologische ontwikkelingen. Ik ben als Vietnamese vluchteling naar Nederland gekomen, heb jaren bij mijn moeder buiten in onze loempiakraam gestaan en heb me toen omgeschoold. Nu ben ik nu vooral gespecialiseerd in E-governance. Vroeger was natuurlijk alles papierwerk en nu moet het digitaal. Bij de RVO bijvoorbeeld de registratie van percelen landbouwgrond.”

Foto van Thien Thuy Tran-Chau, ICT-specialist en adviseur bedrijfsvoering bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Foto van Thien Thuy Tran-Chau, ICT-specialist en adviseur bedrijfsvoering bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Leon Spelbos, adviseur kwaliteitsmanagement functioneel beheer bij de Belastingdienst: “Dit evenement is me aangeraden door een collega. Ik ben gekomen om mensen te ontmoeten en heb al een paar mensen toegevoegd op LinkedIn. Verschillende de onderwerpen van de sessies spelen ook bij mijn team. Er zit veel kennis bij ons, bijvoorbeeld over machine learning, maar ik hoor ook graag andere invalshoeken. Ik vond het interessant wat Diederik zei over dat we niet de menselijke kant uit het oog moeten verliezen. Niet alleen maar volgen wat ons opgedragen wordt of wat de techniek ons dicteert. Dat gaat al wel beter dan vroeger. Vooral jongeren spreken zich meer uit.”

Foto van Leon Spelbos, adviseur kwaliteitsmanagement functioneel beheer bij de Belastingdienst
Foto van Leon Spelbos, adviseur kwaliteitsmanagement functioneel beheer bij de Belastingdienst

Ingrid Overwater, servicemanager informatievoorziening bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: “Ik ben zelf geen functioneel beheerder, maar veel van mijn collega’s en klanten wel, dus volgens mij is de doelgroep breder. Bij de vorige Beheer de Toekomst events ben ik ook geweest. Ik vind het mooi dat je op zulke bijeenkomsten over heel veel initiatieven hoort. De keynote van Diederik was ook heel inspirerend. Inderdaad voelen we nu heel erg de chaos en dat gaat denk ik ook nooit meer voorbij. Het is de vraag hoe je omgaat met al die veranderingen. Het beste kun je proberen mee te liften op de golven en dingen inderdaad in z’n perspectief zien.”

Foto van Ingrid Overwater, servicemanager informatievoorziening bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Foto van Ingrid Overwater, servicemanager informatievoorziening bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Zlatan Muhurdarevic, adviseur smart mobility bij Rijkswaterstaat: “Ik ben al twee of drie keer eerder geweest bij dit evenement. Ik ben zelf geen functioneel beheerder en kijk meer op afstand naar al deze onderwerpen, maar ik vind het belangrijk om de ontwikkelingen te volgen. Op de hoogte blijven en inspiratie opdoen. Het meest inspirerend vond ik de keynote van Diederik Jekel. Filosofisch ook. Die blik op de toekomst, daar ben in mijn werk ook mee bezig en dan vooral op het gebied van snelwegen.”

Foto van Zlatan Muhurdarevic, adviseur smart mobility bij Rijkswaterstaat
Foto van Zlatan Muhurdarevic, adviseur smart mobility bij Rijkswaterstaat

Maurice Snel, functioneel beheerder bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: “Voor mij was de verbinding maken vandaag het allerbelangrijkste. Dus eindelijk weer gewoon bij elkaar zijn en contacten leggen met mensen van andere overheidsinstellingen. Dit event is een perfecte gelegenheid om nieuwe contacten op te doen en ik heb een aantal leuke gesprekken gehad. Want wanneer komen wij als vakgenoten anders bij elkaar? Nooit.”

Foto van Maurice Snel, functioneel beheerder bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Foto van Maurice Snel, functioneel beheerder bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Sander Hildebrand, senior-adviseur bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “Na twee jaar op mijn zolderkamertje ben ik het contact met collega’s bijna verleerd, dus alleen al het ervaren hoe het is om weer die verbinding op te zoeken was heel waardevol. Al met al was het vandaag een goede mix van vakinhoudelijke en andere onderwerpen.” 

Sándor Nagy, senior adviseur bedrijfsvoering bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: “Ik ben er vandaag bij om inspiratie op te doen en collega’s te ontmoeten. Zo heb ik Sander hier ontmoet. Zo’n evenement als dit hoeft niet alleen maar over mijn vak te gaan. Een keer achter de computer vandaan kunnen komen, is sowieso een cadeautje.”

Foto van Sander Hildebrand, senior-adviseur bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Sándor Nagy, senior adviseur bedrijfsvoering bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Foto van Sander Hildebrand, senior-adviseur bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Sándor Nagy, senior adviseur bedrijfsvoering bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Tekst: Thessa Lageman.

Bekijk ook de aftermovie die we over dit event gemaakt hebben:

Tekst/Transcriptie

Beeld: Ministerie van infrastructuur en waterstaat
Beheer de Toekomst, dinsdag 27 september 2022

Beheer de toekomst vindt plaats in Beeld en geluid in Den haag.

Er werden diverse parallelsessies gehouden over verschillende onderwerpen.
Wetenschapsjournalist Diederik Jekel geeft als eerste een keynote op Beheer de Toekomst 2022 en is de dagvoorzitter. Hij bespreekt hoe we nu verder moeten leven na de pandemie, hoe we om moeten gaan met de grote wetenschappelijke revolutie die aan de gang is – hoe kunnen we kortom de toekomst beter beheren?

Martijn Winkler is schrijver, regisseur en medeoprichter van productiehuis VERTOV en geeft de tweede keynote op het event. We moeten zorgen dat we de baas over onze technologie zijn in plaats van andersom: onze apparaten moeten een handig hulpmiddel zijn waar we niet de controle over moeten verliezen. En zo nodig kunnen we technologieën opnieuw en dan beter ontwerpen. Deze boodschappen wil de tweede keynotespreker de deelnemers van het event meegeven. 

Na de parallelsessies en de tweede Keynote werd er geborreld en nagepraat.

We zien flitsende beelden van het event door de dag heen.

Diederik Jekel, de dagvoorzitter en eerste keynote op het event, spreekt:
Vandaag is Beheer de Toekomst, waarin functioneel
beheerders bij elkaar komen.

En die maken toch een beetje de logistiek
van Nederland mogelijk.

Het is heel belangrijk dat die bij elkaar
komen omdat Nederland en de wereld zo snel

veranderd...

dat je wel up to date moet blijven en het
is ook fijn om elkaar te ontmoeten en van

elkaar te leren.

Jullie hebben echt een mogelijkheid om impact
te maken en om dit land een stukje beter te

maken.

Misschien moet je je organisatie meer inrichten
op aanpassen als er verandering is...

en dat dat belangrijker is dan nog nauwkeuriger
proberen alles te voorspellen en in te kaderen...

want uiteindelijk gaat dat toch niet lukken.
Martin Winkler, filmregisseur en tweede keynote spreker op het event, spreekt:

En hoe kunnen we technologie weer herontwerpen
en technologie veranderen en in ons leven

toelaten...

in plaats van dat we het de baas laten worden
van ons leven.
Ruud van den Dries, Senior Product Owner/ Epic Owner bij het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW), spreekt:

Ik heb het gehad over hoe machine learning
kan helpen om efficiënter te werken en meer

met data te kunnen doen.
Machiel van der Bijl, CEO en medeoprichter van softwarebedrijf Axini, spreekt:

Heel veel bedrijven zijn van klassiek software
ontwikkelen gegaan naar agile...

en daarbij wordt testautomatisering steeds
belangrijker.

Je kan het eigenlijk niet meer met de hand
testen en daarom is het voor functioneel beheerders

heel belangrijk...

dat zij de kennis hebben zodat het goed testen
heel goed gaat.

Peet Sneekes, consultants bij Quint, een strategisch adviesbureau, spreekt:

Design thinking is een methode, dus allemaal
stapjes, die ervoor zorgen...

dat je op een heel menselijke manier een oplossing
kan maken voor je eindgebruiker.

Dus je maakt uiteindelijk een prototype die
je kan laten zien aan mensen...

en die zorgt ervoor dat je snel weet of iets
nuttig is voor mensen.

Jeroen Arons, Teammanager Ministerie Infrastructuur en Waterstaat, spreekt:
Ik vond het een hele leuke dag, ik heb hele
leuke sessies gehad.

Maar wat ik eigenlijk het leukste vond was
toch ook het netwerken.

Richard Schop, architect bij P-Direkt, spreekt:
Ik ben naar een sessie geweest waar het ging
over het gebruik van data...

om daarin modellen te ontwikkelen om de verkeersmobiliteit
te verbeteren.

Dat vond ik heel erg interessant.

Jeroen Arons, Teammanager Ministerie Infrastructuur en Waterstaat, spreekt:
Ik ben de volgende keer er weer bij, zeker
weten.

Richard Schop, architect bij P-Direkt, spreekt:

Ja ik ben er zeker weer bij, absoluut.
Aftiteling van de video:

Met vriendelijke groet van het Beheer de Toekomst team,
Marian, Georgette, Daniel, Kin Sun, Maurice, Jordi, Bart, Dennie, Rocky en José

Het event Beheer de Toekomst is een initiatief van de Directie Informatie en Exploitatie onderdeel van Financiën en Integrale Bedrijfsvoering van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Het Team Beheer de Toekomst is interdepartementaal samengesteld en streeft ernaar om IT-beheerders binnen de overheid met elkaar te verbinden door het organiseren van een jaarlijks event en kennissessies.

Zie hier de link naar de video op Youtube: https://youtu.be/Xv-rDatpcYs