Van oude naar nieuwe wereld - verslag Beheer de Toekomst 2019

Het was een perfect passende locatie, de Caballerofabriek. De oude wereld – die van het roken – komt er samen met de nieuwe wereld – die van de talloze innovatieve startups die er nu gevestigd zijn. Een symbolisch decor voor de werelden die elkaar ontmoetten tijdens het event Beheer de Toekomst op 20 juni 2019.

Zo’n 135 (functioneel) beheerders van departementen en uitvoeringsorganisaties kwamen op het event af. Het netwerk groeit: er zijn meer deelnemers dan tijdens de eerste editie. Het programma was ook niet mals: een keynote van ‘cybercrime-oma’ (zoals ze zelf zegt) Inge Philips-Bryan, een paneldebat met IT- en HR-specialisten over de beheerder van de toekomst én keuze uit negen parallelsessies bij experts.

Dit alles onder de prikkelende leiding van Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. Dat hij ook de broer is van Dolf Jansen, kon je aan z’n stem horen. En het bleek al snel uit het tempo waarmee hij ons door het programma loodste. Hij heette rond half 1 iedereen welkom, samen met gastheer Michel van der Koogh van de Directie Concern Informatievoorziening van IenW.

“Beheerders mogen een cadeautje” opent Michel, “voor al het werk dat vaak onopgemerkt blijft maar ontzettend belangrijk is voor het dagelijkse functioneren van de Rijksoverheid. Bovendien is deze dag een trigger om na te denken hoe het beheer in de toekomst nog efficiënter kan, duurzamer, veiliger, ethisch verantwoorder enzovoort. Hoe gaat bijvoorbeeld AI ons leven en ons werk veranderen?” Dagvoorzitter Jim heeft er gelijk het voorbeeld bij dat je koelkast communiceert met je toilet en die weer met de Albert Heijn. “Het gebeurt al hè.”

“Zo’n dag biedt inderdaad een glimp van de ontwikkelingen die we op ons af zien komen”, bevestigt Conny de Hoogh van BZ, die ook vorig jaar deelnam aan het event. Zij ziet verder dat het de samenwerking tussen rijksonderdelen goed doet. Michel: “We wíllen samenwerken, maar het kán ook niet anders. Alleen al voor de beveiliging van systemen. Er is veel samenwerking op managementniveau, maar beheerders blijken elkaar niet echt te kennen. Dat ik net een CIBG-beheerder tegenkom: dat kan alleen hier.” Het voorkomt dat iedereen opnieuw het wiel zit uit te vinden. “Loop je vast? Vraag eens bij je buren.”

Man staat tussen het publiek te presenteren

Hoe hoopt Michel dat mensen uit dit event komen? “Verward,” is zijn directe antwoord. Dat levert gelijk al verwarring op in de zaal. “Ja, dat ze zich achter de oren krabben: hoe ga ik wat ik gehoord heb, toepassen in mijn eigen functie?” Daarna wordt het podium leeggeruimd voor het debat met de panelleden en de zaal. Sander Hildebrand van iQibt ontfutselt hen als discussieleider onder meer de uitspraak dat de beheerder geen uitstervend beroep is. En met deze geruststelling gaan de deelnemers de sessies in. Zie hieronder het paneldebat verslag:

In de hal van de Caballerofabriek stond de Lego opgesteld om in een serious game te ervaren hoe je agile werkt. In de andere zaaltjes kon je bijvoorbeeld oefenen met skills voor communicatie met de klant, leren van de beheerder van het donorregister over de bescherming van persoonsgegevens, meepraten over groene IT of discussiëren over i-thiek. Verder waren er sessies over machine learning en robotisering, over technotrends als 5G en talking traffic, over servicegerichte architectuur en over agile/scrum in de praktijk: lust of last? Zie hieronder de sessieverslagen:

Daarna was het hoog tijd voor de klapper van het event: de keynote van Inge Philips-Bryan, directeur Cyber Risk Services bij Deloitte. Het publiek hing aan haar lippen. Zij gaf een inkijkje in wat we van criminelen kunnen leren, waarom ze board rooms vertelt lief te zijn voor IT-beheerders, en wat maakte dat ze na een jarenlange carrière bij politie en AIVD koos voor het bedrijfsleven: niet langer de criminaliteit zien te verkleinen, maar juist de weerbaarheid van organisaties zien te vergroten. 

“En? Is het gelukt met de verwarring vandaag?” polsen we tijdens de borrel na de keynote. Er blijkt best wat stof opgewaaid. De één heeft ontdekt dat het heersende er-mag-niks-meer-beeld over de AVG niet klopt. De ander vindt het ontluisterend dat termen als Zero Days zo weinig IT’ers wat zegt; er gingen maar weinig handen de lucht in toen de keynote-spreker dat checkte bij de zaal. Weer een ander vraagt zich hardop af of hij wel in de IT wil blijven werken als klantcommunicatie onpersoonlijker wordt.

Verder is gebleken dat robotisering niet zozeer over technologie gaat, maar vooral veel zegt over ons mensen. Ook hebben velen er niet eerder bij stilgestaan dat de beheerder iets moet met digitale duurzaamheid. Zoals met de CO2-uitstoot van alle dataverwerking. “Ik ben aan het denken gezet.” “Ons vak is breder dan ik dacht.” Kortom: Michels doel lijkt geslaagd.

Tegelijk is er ook veel herkenning onder de deelnemers: iedereen loopt tegen dezelfde zaken aan. Het is goed om te merken waar anderen staan, welke plannen ze hebben. De beheerder mag uit het verdomhoekje, in die zin is vandaag ook een coming out. De sfeer is amicaal, en het wordt een verademing genoemd dat je als beheerders kunt praten onderling, zonder verkoopgesprekken van commerciële partijen. “Ik krijg hier energie van.” “Het vak verandert, roept iedereen. Maar wat betekent dat? Op zo’n dag als vandaag doe je een stap achteruit om het vakgebied te overzien.”

Tips zijn er ook. Blijf nieuwsgierig. Zoek elkaar op: niet per mail, maar live. Denk in ketens en wijs als er iets misgaat niet naar elkaar, maar zoek samen een oplossing. Met al deze voornemens is het zaadje voor verdere samenwerking wel geplant. Figuurlijk dan. Letterlijk gaat het nog gebeuren, met de ‘growing paper’ die alle beheerders meekrijgen als ze – geïnspireerd – naar huis gaan.

Verslag: Jeanine Mies

Mensen houden buiten pauze