Let op!
- 17-02-2022
- 15:30 - 17:00
- Online/Webex
De Webex invite volgt later per mail als je je hebt aangemeld. Aanmelden? Stuur ons dan een mail. Geef hierbij svp in het onderwerp van de mail de naam van de Webinar op, zodat wij weten voor welke van de vier jij je precies hebt aangemeld.
Webinar 'Biases in ICT-besluitvorming'
Informatie, en de systemen waarin deze je informatie opslaat, zijn een steeds belangrijkere bron voor besluitvorming. Daarom is het enorm belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste informatie. Immers, belangrijke beslissingen dienen weloverwogen genomen worden. De vraag is of we dat in de praktijk zo doen.
Onderzoek in de gedragseconomie toont aan dat wij geen ‘Homo Economicus’ zijn die als een computer alle data altijd objectief en rationeel afwegen. Dit zien we ook terug in de praktijk waarbij intuïtie en het onderbuikgevoel vaak juist een grote rol spelen bij belangrijke beslissingen. Maar is dat terecht?
Op donderdag 17 februari gaat Dr. Nick Benschop in op valkuilen in de besluitvorming, ofwel biases. Hierbij wordt Systeem 1 en Systeem 2 denken als startpunt genomen. In de besluitvorming wordt vaak gebruikt gemaakt van versimpelde beslisregels, (zgn. heuristieken). Hoewel deze vaak behulpzaam en soms zelfs nodig zijn, kunnen ze ook leiden tot systematische denkfouten, met biases als gevolg, die ten grondslag liggen aan irrationele besluitvorming. Dr. Nick Benschop neemt je aan de hand van voorbeelden uit verschillende (eigen) onderzoeken mee in aan verschillende biases die een risico vormen in de context van informatiesystemen en besluitvorming omtrent ICT. Je maakt in deze sessie niet alleen kennis met verschillende biases, maar leert ze ook herkennen en er wordt inzicht verschaft in hoe dergelijke biases kunnen worden bestreden.
Voor een ieder die hier meer over wilt weten biedt deze webinar op 17 februari een interessante kijk in de wereld van gedrag en ICT, waar lang niet alles objectief is.
Foto van onderzoeker en kerndocent Dr. Nick Benschop
Dr. Nick Benschop is werkzaam als onderzoeker en kerndocent bij de postmaster opleidingen van de Erasmus School of Accounting & Assurance. Hij heeft een achtergrond in het snijvlak tussen techniek en gedrag. Vanuit deze achtergrond ontwikkelde hij een interesse in de escalatie van ICT-projecten, het proces waarbij tijd en geld gepompt blijven worden in een falend project of systeem. In 2016 rondde hij zijn proefschrift op dit onderwerp af met de titel “Biases in Project Escalation”. In zijn onderzoeken richt hij zich op gedragsmatige factoren die een belangrijke rol kunnen spelen in de besluitvorming omtrent ICT. Specifiek richt hij zich op zogenaamde ‘biases’, psychologisch valkuilen, die kunnen leiden tot irrationele beslissingen. Zo onderzocht hij onder andere of de naamgeving van een ICT-project kan leiden tot andere beslissingen en heeft hij onderzoek gepubliceerd over de rol van taalgebruik in ICT-projecten.
Als docent en onderzoeker aan de Erasmus Universiteit is hij verantwoordelijk voor onderwijs op het gebied van informatiebeveiliging, ICT-project management en projectescalatie, waarin de gedragsrisico’s specifiek belicht worden. Tevens is hij betrokken bij het expertisecentrum eBRIDGES wat zich richt op risico’s en gedrag in complexe situaties. In dit kader verricht hij ook sinds 2017 contractonderzoek binnen de Rijksoverheid omtrent besluitvorming in ICT projecten. Daarnaast heeft hij contractonderzoek verricht voor het NEMACC (samenwerkingsverband tussen de Erasmus Universiteit en de Nederlandse Beroepsvereniging voor Accountants) naar psychologische valkuilen in de MKB-praktijk. Tevens geeft hij regelmatig trainingen en lezingen om de gevaren en tegenmaatregelen voor biases in besluitvorming onder de aandacht te brengen.